Merhabalar... Çok kısa bir not yazıcam hemen :) Daha önce Tavuklu Buhara Pilavı tarifini paylaşmıştım. Belirtmem gerekir ki bu asıl tarif bu arkadaştır. Buhara Pilavı aslında kırmızı etle yapılır. Adıyaman yöresine, daha doğrusu bizim ailemize ait bir tariftir. Sonradan daha hafif olduğu tavuk etiyle de yapılmaya başlandı. Etli veya tavuklu mutlaka deneyin. Mutlaka ve kesinlikle :)
Malzemeler:
-
3 su bardağı pirinç
-
1 su bardağı nohut
-
750 gr kuşbaşı et
-
100 gr tereyağı
-
1 kahve fincanı sıvı yağ
-
3 kuru soğan
-
2 tatlı kaşığı baharat (çiğ köfte baharatı)
-
1 çay kaşığı tarçın
-
Tuz
Yapılışı:
Kuru soğanlar ince doğranır (benim mutfak robotum sulandırmadığı için doğramak yerine iki dakkada çektim :)) Tereyağı, zeytinyağı ve kuru soğan tencerede kısık ateşte yavaş yavaş kavrulur. İlk resimde görüldüğü gibi soğanın rengi hafif dönünce üzerine haşlanan ve didklenen etler koyulur. Baharat eklenir ve 2-3 dakika malzemeler birbirini tanıyıp ısınana kadar kavrulur. Bu kısım pilavımızın en üst katı olacak. Kaşığın tersiyle etler hafif bastırılıp düzeltilir. İkinci kat olarak, üzerine haşlanmış ve süzülmüş nohutlar serilir.
Katları dizerken birbirine karıştırmaya dikkat edilmeli :)
Önceden ıslatılmış pirinçler yıkanır, süzülür ve nohutların üzerine düzgün bir şekilde yayılır. Kaynar halde hazır tuttuğumuz et suyundan 4.5 su bardağı kadar (baldo ve osmancık pirinç için) pirinçleri dağıtmadan tencereye eklenir. Tuz ve 1 tatlı kaşığı baharat daha eklenir (et suyunun tuzunu göz önünde bulundurun) Kaynayınca kısık ateşe alınır.
Suyunu çekip çekmediği kenardan ince bir spatulayla kontrol edilebilir. Pilav suyunu çekip demlenince ateşten alınır, yarım saat kadar dinlendirilir. Pilav dinlenince tencerenin üzerine kenarları geniş bir tepsi kapatılır. Tencere dikkatli bir şekilde ters çevrilir. 10-15 dakika dinlendirilip, tencere kaldırılır. Pilav hiç bekletmeden masaya alınır. Kolay gelsin, Afiyet olsun...